perjantai 2. syyskuuta 2011

Lännenratsu & risteytysori

Hevosista musta trakehner Dance with Star "Danny" & musta hannoverinen Royal Touch "Roni" lähtivät takaisin ratsastuskoulu käyttöön eilen. Pojat ovatkin niin lauhkeita luonteeltaan, että sopivat paljon paremmin ratsastuskoululle pikkulasten palloteltaviksi kuin meille. Kaipaan vähän enemmän haastetta hevoselta. Ikävähän näitä kahta poikaa tulee hirveästi! Komeitakin kun ovat ja sydän puhdasta kultaa.

Mieskokelas on vielä eilen ja tänään hoidellut meidän elämää. Eilen kävin sentään Rajulla lyhyen maastolenkin ja yritin toipua kahdesta hevosesta luopumisesta. Mukana maastoilemassa oli porot ja ajokit irtona. Itse vaan ratsastelin kun porukka juoksenteli jaloissa. Olivat kunnolla ja teki varmasti porukalle hyvää päästä juoksemaan irtona.

Tänään kuitenkin suuntasin etsimään uutta hevosta. Lähdin kokeilemaan quarterhevosta. Käytettiin "länkkärijutuissa" usein ja omaavat yleensä todella mahtavan tasapainon. 200kilometrin ajamisen jälkeen pääsin pihaan jossa oli pieni puutarharakennus (joka myöhemmin selvisi talliksi) ja isompi asuintalo. En kauaa kerinnyt seisokelemaan kun talosta asteli jo hyvään ikään ehtinyt herra joka esittäytyi Jukaksi. Kävelimme hyvät tovit ja juttelimme orista jota pääsisin kokeilemaan.

Orin kutsumanimi oli Laaka. Viralliselta nimeltään Salvaje (suomeksi tarkoittaa vauhkoa, kesytöntä, villiä yms). Ori oli tuotu Espanjasta. Nuori (vasta neljän) ja villi tapaus joka kuitenkin pitää ihmisistä.

Laittelin itse Laakan kuntoon ja käyttäytyi siinä hyvin. Selkään noustessa tuntui, että pojan silmissä olisi joku ylimääräinen pilke. Pääsin selkään ja sain jalustimet kunnolla niin Laaka teki kunnon pukkisarjat. Tulimpa lähes heti alas ja kiipesin takaisin. Tämän esityksen jälkeen Laaka ei liikkunut enää kunnolla. Löntystelyä ja koko ajan sai vaatia eteenpäin. Kun sai liikkumaan niin ori tuntui hyvälle ratsastaa. Kääntyili hienosti, teki hyviä voltteja ja totteli ohjausta aivan mahtavasti. Välillä oli jotain ihmeellistä venkuilua, mutta ei mitään hälyyttävää. Pysähtyi hyvin ja siirrot olivat aivan loistavia eikä tuntunut puskevan kummallekaan kyljelle.

Jukka kysyi haluaisinko kiertää tynnyreitä kunnon länkkärimeiningillä. Se oli kuulemma Laakan juttu. Päätin kokeilla ja ämpäreitten noustessa pystyyn laukkailin pari ympyrää. Laakasta tunsi, että tää on aivan mahti juttu, kun poika alkoi välillä vähän rynnimään. Jukka ehdotti, että annan kunnolla ohjaa, vähän pohkeita ja sitten vain nautin ja käännän siihen väliin mihkä haluan. Laukkasin vielä pari ympyrää molempiin suuntiin ja sitten suuntasin Laakan tynnyreille. Annoin vähän lisää ohjaa ja pohjetta. Voin kertoa, että ori kiihtyi todella nopeasti! Vauhti oli aivan mieletön ja ne käännökset! Olin ihan varma, että ori ei pysty kääntymään, mutta kyllä se vaan kääntyi joka väliin mihinkä halusin. Jukka kysyi, että mitä mieltä olen Laakasta ja ainut mitä sain sanottua suustani oli "VAU!"

Kokeilin vielä pari pystyä jotka Laaka meni hienosti. Ehkei nyt mikään paras esteratsu, mutta tässä oli se hyvä piriste päiviini jonka kanssa saisin ratsastella "lännen tyyliin". Kirjoitimme Jukan kanssa paperit kuntoon ja ori lähti mukanani.

Lähdin ajelemaan kotio päin onnellisena hevosen omistajana kun minulle tuli soitto mieskokelaalta "HEI! Pongasin netistä hevosen. Risteytysori, n 15v. ja lopetusuhan alla. Omistaja on kyllästynyt. On matkallasi sieltä kotio." Mieskokelas lähetti puhelinnumeron minulle ja soitin. Puhelimeen vastasi nuorelta kuullostava nainen. Kyselin hevosesta ja heillä oli se vielä. Nainen totesi puhelimen loppuun "Paljonko haluat, että viet tuon tappajan pois?" Totesin vain, että katsotaan paikan päällä.

Laakan odotellessa trailerissa juttelin naisen kanssa orista ja sain selville, että hänen tyttärensä oli kuollut, koska Boa oli tiputtanut ja tallonut päältä. Nainen kertoi myös, että Boa on aiemmassa kodissaan joutunut huonolle hoidolle ja sitä on saatettu lyödä. Menimme talliin ja siellä ei todellakaan tuoksunut normaalille tallille. Kysyin kauan hänen tyttärensä kuolemasta oli. Vastaukseksi sain 3kk. Kysyin miten Boaa on hoidettu sen aikaa. On sen karsina kuulemma silloin tällöin putsattu ja se on päässyt laitumelle pari kertaa viikossa.

Yritin hymyillä kauniisti ja kysyin missähän ori nyt oli. Nyt oli sen viimeinen päivä laitumella, jos en ottanut sitä mukaani. Sanoin heti ottavani Boan. Nainen kantoi Boan tavarat autooni ja minä lähdin hakemaan oria laitumelta. Hieraisin silmiäni pari kertaa. Laitumella seisoi nuutuneen ja huonosti hoidetun näköinen hevonen. Kävin hakemassa vähän kauraa ja houkuttelin orin laitumelta. Epäilytti aivan hirveästi laittaa Boa Laakan kanssa samaan traileriin. Näin kuinka onnellisesti nainen kantoi Boan kamoja ja ruokia autooni kun itse talutin naisen heitteille jättämää hevosta. Boa vain roikkui perässäni eikä traileriin menossa ollut mitään ongelmaa. Laaka luimuili Boalle, mutta Boa ei edes huomannut.

Täytimme paperit ja nainen antoi minulle vielä 500euroa puhtaana käteen sanoen "Pidä hyvänäsi äläkä ikinä tuo takaisin". Maksoipahan ainakin tulevia eläinlääkärikuluja.

Kotona purin auton ja hevoset, mutta sen jälkeen joutui Boa heti pesulle ja soitin eläinlääkärin madottamaan tuon. Ruskean kuoren alta paljastui varsin komea jo varttuneempi miekkonen. Käytökseltään muistutti enemmän itsemurhaa hautovaa ihmistä kuin 15vuotiasta oria. Ei mitään kunnon reaktioita mihinkään. Otin vanhat kengät pois ja kiinnitin uudet. Vuolin myös vähän kavioita, koska olivat päässeet aika pitkäksi.

Eläinlääkäri tuli ja totesi orin olevan kunnossa. Madotti Boan ja samalla myös Laakan ja Rajun. Tutki Laakan ja Rajun eikä kummassakaan ollut mitään valittamista.
Nyt Boa on viety tutustumaan uuteen karsinaansa kun Laaka palloilee laitumella Rajun kanssa. Huomenna olisi mahdollista päästä katsomaan yhtä friisiläistä, mutta en tiedä olenko menossa. Kun tuo Boa ei nyt oikein kuulunut suunnitelmiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti