tiistai 11. lokakuuta 2011

Uusi työntekijä

Raju oli ensimmäistä kertaa jonkun muun ratsastettavana kuin minun. Mervi kysyi luovuttaisinko sen hänelle ja tulisin pitämään hänelle ja Rajulle tuntia. Vähän pitkin hampain lupauduin kun ensin olin kysellyt, että onhan hänen vakuutukset ja muut kunnossa. Ja onhan hän aivan varma haluavansa ratsastaa Rajulle.. Kerroin liudan Rajun huonoja puolia ja sitä kuinka se oli kohdellut mieskokelasta minun ollessani kipeänä. Mervi halusi edelleen ratsastaa Rajulla. Annoin sitten luvan. Mervillä kun kuitenkin on joskus ollut oma hevonen ja sekin kuulemma vähän rajumpi tapaus.

Menin itse harjailemaan Laakaa kun Mervi laittoi Rajua kuntoon. En vilkaissutkaan Rajuun päin, mutta silti kuulin kuinka Mervi ärähti "Et kyllä litistä mua tänne seinän väliin". Mervi taluttikin Rajun sitten pesariin. Etukavioita puhdistaessa oli kuulemma näykännyt pari kertaa Mervin takapuoleen. En yhtään Rajusta ihmettele.. Muuten varustaminen oli mennyt hyvin, mutta Raju oli koko ajan venkuillut ja kuopinut. Tässä vaiheessa olin jo ihan varma, että tämä ei voi mennä hyvin. Suosittelinkin Mervin taluttamaan Rajun maneesiin.

Maneesissa pidin kiinni Rajusta, että Mervi pääsi selkään. Tämä taktiikka oli Rajulle ok, koska olin itse siinä niin se ei kiinnittänyt mitään huomiota Merviin. Mervi pääsi onnellisesti selkään ja mittaili jalustimet sopiviksi. Alkuun vaan köpöttelivät maneesia ympäri käynnissä jonka jälkeen ravailivat useamman kierroksen. Tähän asti kaikki meni ihan ok. Volttien kanssa oli ongelmaa eikä Raju meinannut taipua minkään laiselle ympyrälle.

Eka laukannosto meni hyvin. Raju nosti laukan hyvin eikä edes pukittanut, mutta jotenkin sillä näytti olevan ilkikurinen kiilto silmissä ja odotin koko ajan, koska se alkaa pelleilemään. Mervi ja Raju laukkasivat kierroksen jonka jälkeen siirtyivät takaisin raviin. Ravasivat kiekan jonka jälkeen käyntiin. Itse en olisi antanut Rajulle pitkiä ohjia kävelyyn ja sanoinkin siitä Merville, mutta Mervi luotti Rajuun mitä en itse olisi vieraana tehnyt. Raju köpötteli puoli kierrosta nätisti jonka jälkeen lähti laukkaamaan ja pukitteli. Eipä montaa pukkia tarvinnut tehdä kun Mervi tippui alas. Juoksin Mervin luokse ja kysyin oliko hän kunnossa. Eipä ollut. Käsi oli taittunut jotenkin tosi ikävästi ja mieskokelas lähtikin sitten viemään Merviä päivystykseen.

Itse jäin Rajun kanssa ja päätin ratsastaa sillä. Kipaisin kypärän tallista Rajun kanssa ja väännettiin koulua. Tehtiin useampi kolmikaarinen kiemuraura jossa ensimmäinen ja kolmas kaari mentiin vastalaukassa. Rajulla oli vähän ongelmia nostaa vastalaukkaa, mutta kyllä se siitä useamman yrityksen jälkeen onnistui. Muuten toimi kuin unelma ja käännökset olivat tosi hyviä. Raju oli tosi sulava.

Talliin päästyäni hoidin Rajun pois ja soitin mieskokelaalle joka välillä antoi myös Mervin puhua. Mervin vasemmassa kädessä oli murtuma.. Harmitti Mervin puolesta ja esitin pahoitteluni, mutta Mervi sanoi syyn olleen hänen ja haluaisin koittaa Rajua käden parannuttua...

Hakiessani apukättä töihin oli Mervin lisäksi myös toinen tosi potentiaalinen vaihtoehto joten soitin hänelle. Puhelimeen vastasi nuori ja innokkaan kuuloinen tyttö joka esittäytyi Reetaksi. Kokemusta hänellä ei kuulemma ollut virallisesta työnteosta, mutta oma hevonen oli ollut ja kotona myös lehmiä. Ikää 18v. ja ratsastanut kymmenen vuotta. Eipä paljon paremmalta olisi voinut kuullostaa. Kysyin haluaisiko hän tulla näyttämään minulle jo tänään kuinka hyvin pärjäisi hevosten kanssa jolloin voisin tehdä päätöksen, jos hän vain haluaisi tulla töihin. Reeta lupasi tulla ja pyysin häntä tulemaan maneesiin päästessään tallille. Ei menisi kuulmma tuntiakaan.

Laitoin Laakan kuntoon ja menin maneesiin lämmittämään sen. Tehtiin paljon kiemuroita (niistä Laaka tykkää!) ja olin ennen Rajun kanssa lähtöä raahannut tynnyrin maneesiin jota kiersimme alkuun käynnissä ja ravissa. Voltteja tehtiin paljon ja myös siirtoja. Kerkisimme juuri ennen Reetan tuloa kiertämään tynnyrin parikin kertaa laukassa ja Laaka oli ihan fiiliksissä!

Reetan noustessa selkään menin pystyttämään pienen esteradan. Annoin hänen kokeilla miten Laaka toimii ja homma näytti sujuvan hyvin. Laaka taittui hienosti ja oli muutenkin oma mahtava itsensä. Pienet pukit teki laukannostossa, mutta Reetalla ei näyttänyt olevan ongelmaa. Kerroin miten esterata kuuluisi mennä ja Reeta ja Laaka lähtivät suorittamaan rataa. Suoritus oli täysin virheetön eikä Reetan ratsastuksessa ollut moitittavaa.

Kokeilin myös miten Reeta taitaisi koulua ja huutelin mitä piti tehdä. Homma toimi hyvin. Väistöt meni kuin vettä vaan eikä vaikeammissakaan jutuissa ollut moitittavaa. Siinä oli uusi työntekijäni! Reeta ja Laaka ottivat loppuravailut ja käynnit samalla kun selitin mitä hänen työn kuvaansa kuului. Reetasta näki, että hän oli aivan innoissaan.

Onnekseni Reetalla oli ollut myös pari vuotta sitten koira jonka kanssa oli treenannut tokossa ja agissa. Molemmissa lajeissa olivat kisanneetkin ihan menestyksellisesti, mutta valitettavasti hänen koiransa oli jäänyt auton alle ja menehtynyt. Kysyin sitten olisiko hänellä intoa myös treenata koiria. Varsinkin Norma ja Kojo olisivat innokkaita treenaamaan vieraammankin kanssa. Reeta oli innoissaan ja lupautui treenaamaan. Unelmoin nuorena tyttönä saman laisesta työstä, että saisi treenata koiria ja pääsisi ratsastamaan + hoitamaan eläimiä.

Reeta hoiti Laakan pois jonka jälkeen kävimme katsomassa muutkin eläimet. Reeta ihastui Rajuun ja kysyi saisiko joskus ratsastaa sillä. Kerroin hänelle sitten tämän päiväisestä "onnistuneesta ratsastuskerrasta" jonka takia jouduinkin hänet pyytämään töihin. Muutenkin tarvitsin apukäsiä joten Mervi ja Reeta pystyisivät molemmat tekemään töitä ihan hyvällä palkalla viisi päivää viikossa. Maisa pörräsi koko ajan jaloissani ja paijailinkin tyttöstäni. Näytin Reetalle kuinka hienosti nuorikkoni osasi paimentaa karjaa ja Reeta oli aivan yllättynyt.

Sovimme Reetan kanssa, että hän aloittaisi työt heti huomenna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti