maanantai 5. maaliskuuta 2012

Hontors Raifort ox

Joskus oli puhetta, että risteytysori Boalle olisi todella potentiaalinen ostaja. Lokakuusta asti ori on ollut heillä vuokralla täältä ja samalla ovat maksaneet myös täyshoidon sille täällä. Tänään sitten kirjoitettiin kauppakirja Boasta, mutta sen olisi ainakin alkuun tarkoitus majailla täällä. Muutto uuteen kotiin pitäisi tapahtua kuitenkin tän kuun puolella. Tämän takia mulla ei ole ollut alkeiskursseilla kunnon esteratsua ollenkaan, paitsi Laaka, mutta niinkuin kaikki tietää niin Laaka on vähän.. Laaka, joka omaa enemmän kuin vähän poikamaista velmuilua. Alkeiskurssilaiseni onneksi ovat jo sen verran kokeneita, että olen voinut parit kerrat heidän antaa ratsastaa Laakalla, mutta esteet ovat kooltaan olleet hyvin pieniä. Viuhti onkin hoitanut kouluratsun virkaa.

Tarkoitukseni oli hankkia suomesta suomenhevonen ja toki harkinnassa on ollut myös monta muuta rotua, mutta tarkoituksena joka kerta hankkia vain Suomesta kopoti eikä tuoda ulkomailta. Minuun otti yhteyttä Rajun suhteen ranskalainen kuuluisa arabikasvattaja Kenzi. Haaveili Rajua hänen todella kauniille tammalleen Hontors La Première Amourettelle. Tottakai ajatuksena oli keinosiemennys. Puheeksi tuli mitä haluaisin palkaksi tästä ja tulipa sitten kysyttyä tältä maailmankuululta kasvattajalta löytyykö häneltä sopivaa tammaa tuntiratsuksi. Äänestä kuuli, että hän oli yllättynyt, mutta alkoi kertomaan reilu nelivuotiaasta tammastaan Hontors Raifortista, joka oli samaisen tamman varsa.

Ford lensi Suomeen kasvattajansa Kenzin kanssa eilen illalla. Samalla hän tuli katsomaan Rajua, että miltäs se ori näyttää. Kenzi oli todella tyytyväinen tilaamme ja erityisesti Rajuun - pojassa on kuulemma sitä orimaisuutta, jota orissa pitää olla. Kumma kuinka en osaa itse kovinkaan usein arvostaa Rajun pelleilyä ratsastaessa. Kenzi on ehkä kolmas tai neljäs, joka on minun lisäkseni ikinä ratsastanut Rajulla. Kenzi otti pojan haltuunsa heti kättelyssä ja heillä tuntui olevan joku miesten välinen yhteys. En ole nähnyt Rajun menevän kenenkään muun käsissä noin hyvin. Toki se pelleili, tapansa mukaan, mutta Kenzi sai pidettyä sen aisoissa eikä se päässyt liikaa häröilemään.

Kenzi lähti sitten tänä aamuna ja jätti Fordin tänne kuulemma iloisin mielin, vaikka se jääkin "vain" ratsastuskoulu käyttöön. Lupasin kyllä Kenzille, että tammalle tulee jossain kohtaa jokunen kisa ja jalostuskäyttöä, mutta pääpaino on niissä ratsastushommissa. Ford joutuu ansaitsemaan leipänsä. Tänään pääsin vähän kokeilemaan tyttöä ja en voi kuin taivastella kuinka ihana ja helppo se on! Tyttö kaipasi hoitaessa paljon huomiota ja rapsutuksia - ihan kuin koira. Ratsastaessa se teki hyvää työtä. Se köpötteli kuin vanhakin tekijä. Olin todella tyytyväinen, että sain näin hyvin koulutetun tamman! Nyt minulla on se kauan kaivattu kunnon ratsastuskurssi heponen, jonka kanssa voi jopa hypätä. Kunhan vain ensin kotiutuu. Ford pärjää Viuhdin kanssa aivan loistavasti.

Viralliselta nimeltään tamma on Hontors Raifort ox, mutta tunnetaan siis Fordina. Sen emä on Hontors La Première Amourette, joka on Kenzin oma kasvatti. Tamma on niittänyt mainetta ja kunnia näyttelyistä koulukisoihin. Helppo ratsastettava, mutta todella herkkä. Hyvä päinen tapaus. Fordin isä on Hontors Bluff, joka on myös Kenzin oma kasvatti. Orin kanssa on painotettu esteratsastukseen ja on se jokusen näyttelynkin kiertänyt, mutta eniten se on kunnostautunut siitosorina, jonka jälkeläisiä löytyy ympäri maailmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti